Afgelopen donderdag 15 okt. 2015 had de SASA in Angeren een fietstocht. Een van de halteplaatsen was “de Minkhof “ in Bemmel. Daar stond een piano en een van onze deelnemers, Nel van Rijn, een dame op leeftijd ging achter de piano zitten en begon wat liedjes te spelen, ze deed dat heel goed.


Hmm… dacht ik bij mezelf, toch eens vragen hoe ze aan dat talent komt. In “de Minkhof “ is het er niet van gekomen maar op de volgende halteplaats in Gendt zorgde ik dat ik bij haar aan tafel zat, en nadat ze haar eerste bordje stamppot  verorberd had en ze tevreden achter over leunde, vond ik het de tijd rijp om haar te vragen hoe het kwam dat ze zo goed piano speelde. Dat ging zo :


Goh, mevrouw van Rijn, u speelt goed piano, hoe komt dat zo ?
Dat is niet aan komen waaien jongeman, ik heb les gehad. In de oorlog  bracht ik eieren bij de nonnen in het klooster  van “ JMJ “. In ruil daarvoor kreeg ik pianoles van zuster Regina.


Wat is   JMJ  en hoe kwam u aan die eieren, woonde u op een boerderij ?
Je vraagt wel veel jongeman, maar vooruit : JMJ  betekend Jezus – Maria – Jozef en nu de eieren, in de oorlog werdt er veel geruild, had jij ergens teveel van ruilde je dat om voor dingen die je te weinig had, zo kwamen wij aan die eieren. Ik ruilde dus weer de eieren om voor pianoles.


U heeft een bepaald accent, u bent geen echte Angerenaar klopt dat?
Dat klopt jongeman, ik kom uit Roelofsarendsveen, wil je ook nog weten hoe oud ik ben of wat de maat is van mijn schoenen, dat vertel ik lekker niet. Stop met vragen en eet je bord nu maar eens leeg jongeman.


Dat betekende het einde van mijn vragenronde.
Ik had al een foto van haar gemaakt achter de piano, dat  tesamen met haar antwoorden een leuk verhaaltje.


Frits Botterblom